Portrett av Petter Bratland

Photo: Rune Kjelseth

OM:

Petter Bratland – 1985 – Norge – Harstad – 3dje persons kunstnertekst under – go!

Petter Bratland er en kunstner og designer som jobber ut fra Harstad. Han startet sin interesse for graffiti i juni 2000 og har siden den gang gjort bestillingsverk, utviklet kunstprosjekter og malt vegger i hele Barentsregionen. Han var med på å grunnlegge Rampestrek, en kunstnerduo, som gjør prosjekter sammen og individuelt.

 

Arbeidet til Petter befinner seg i krysningen mellom graffiti, design og tradisjonell kunst, med en forkjærlighet for bokstaver. Hans første møte med kunsten var som 15åring og de moderne graffitibokstavene, Fra Southampton Solent Uni har han en honours degree innen grafisk design. Under utdanningsforløpet kom kunnskapen, forståelsen og grunnlaget til typografien som ligger bak bokstavkunstens historiske og tradisjonsrike fag.

I sitt arbeid er tradisjonshåndverket i trykkekunsten en viktig del av hans arbeid. Han startet å utforske hvordan man med enkle modifikasjoner kunne skape en ny spenning i kommunikasjon med grep fra både moderne og tradisjonelle metoder. Hans funn drar parralellen til dagens offentlige diskurs hvor det offentlige ordskifte drastisk endrer form, innhold og utseende, da også med enkle grep fra tradisjonelle komunikasjonsmetoder. Dette for å nå ut til mottakeren, på bekostning av integritet, kvalitet og genuitet i en evigkrig om folkets oppmerksomhet på medienes plattform.

Petter har hatt kunstneriske samarbeid med ettablerte instutisjonene i Nord-Norge som Festspillene i Nord-Norge, Ilios, Sør-Troms Museum og Barentsbird samtidig som han er en del av det u-etablerte nettverket i samfunnet. Dette kommer ofte til utrykk i hans kunst. Som en artist med kunnskap fra et uttrykk som bryter det etablerte, har han lært seg hvordan navigere rundt forventingene til det offentlige med et visuelt uttrykk og konsept, skapt i spenning for å overraske en det etablert og den forventet norm.

Han jobber for og opprettholde tradisjonelt håndverk samtidig som han bruker moderne teknologi i utformingen av nye verk. Han er opptatt av opprinnelser, hans nysgjerrigheten stiller ofte spørsmål om hvordan og hvorfor vi gjør det vi gjør.